Exchange (2019) barkács otthon

Utóbbi időben előfordul, hogy a marék gyógyszerek bevétele közben akad némi energiám. Régóta bökte a csőröm egy “modernebb” Exchange teszt-környezetben való kipróbálása, telepítése és tesztelése. Korábban 2007 SP1 –et raktam fel, most 2016 –ot akartam, de 2019 lett belőle – 2in1 Windows Server 2019 és Exchange 2019. Használni (adminolni) használtam szinte minden verziót,de telepíteni újakat nem. Szerver telepítő elérhető a Microsoft Evaluation Center -ben, Exchange elvileg nem. Trükközni kellett. Maradjunk annyiban, hogy megoldottam.

DC megvolt még tavaszról, CA-val, AD-vel, minden lóf@sszal, /rearm kellett.

Környezet – nem vagyok mérnök, nem feladatom a napi rendszer tervezés és telepítés, mindössze a kíváncsiság az, ami vezérel(t) – ennek megfelelő az itthoni rendelkezésre álló PC-m kapacitása is: DC-nek 60GB VHD (SSD-n) + 1 vCPU + 1GB RAM(!), Exchange az beszopatott, neki kellett a 3,5GB RAM, de VHD és CPU ugyan az. Hálózat: Lan, leegyszerűsítve tesztelés miatt, ugyan az, mint az itthoni, WAN UPC, lásd később még.

Természetesen telepítés során úgy mentünk neki, hogy a szükséges role –okat mi rakjuk fel, nem az Installer. Csak hogy legyen kihívás is, viszont domain és schema update-et rábíztam.

Fel is ment, egy csomó beállítást kellett kézzel elvégezni (DNS bejegyzések, certek), de működésre bírtam. Működött rendesen, csinálta, amit mondtam neki.

1 dolog szopatott be, de ez az én hülyeségem, hogy az XCH szerver másodlagos dns-e a guglié volt. Addig levelek se előre, se hátra.

Küldési tesztek:
SMTP az szolgáltatói (ami hitelesítés nélkül megy), MX nem használható mezei neten, nincs engedve (és ez jól van így).

MX toolbox result
sending result

Freemail-t és Gmailt teszteltem, Gmail -ben nem bíztam, hogy beengedi… de csak átcsúszott.


Ez pedig a Freemail – meglepődtem volna, ha nem esik be.

Hát, ment.

Fogadás

Van egy nem használt domain –em, ezen akartam mókázni, de a szolgáltató közbe szólt – vagyis az eszköz… bizonyos portokat nem enged beforgatni… így ez a rész elmaradt… web szervert csinálhatnék…

Még agyalok, hogy tudnám kicselezni UPC-t… router csere/install nélkül!

Leave a Reply